v.d.Bijl en Kramer terug vorige pagina

Schulte heeft naast zijn studie bij Rood?, v.d. Bijl en tot 1931 op het bureau van Piet Kramer gewerkt. De tekeningen die ik heb komen van bureau Kramer. Een aantal van de projecten op negatief die ik onlangs ontdekte, blijken door Herman van der Bijl gemaakt zijn.

Een tweetal foto's die op het bureau van Piet Kramer gemaakt zijn, op de rechterfoto links staat mej. Woudstra, wie is dat? Drees heeft daar ook gewerkt evenals een Zwitser: Bleuer?

SchKr1SSchKr2S
PKrlampsPKrvromen345x253shkl

Een ontwerp voor een lamp van Piet Kramer. Vermoedelijk een eigen tekening van Kramer gezien het krachtige handschrift.
De andere tekening(en) zijn een ontwerp voor een woonhuis voor de heer L.Vromen te Hilversum. Ondertekend door PKR met de toevoeging "S" van Schulte?

Dan liggen er een aantal ontwerpen uit 1929 voor woningbouwprojekten in resp. de Overtoom/Warmondstraat, de Paramaribostraat en Marowijnestraat en de Paramaribostraat en Nepveustraat. Beide laatste voor dhr. J. Reyn. Ze zijn niet van de beroemde architectuur waar Piet Kramer bekend door is geraakt. Dan ligt er nog een ontwerp voor meubels zoals die in het boek van B.Kohlenbach voor komen. In het werkdocument van P.L.Kramer (Bonas) staat een foto van een interieur dat overeenstemt met de tekening in 'mijn' archief.
Op de tekening van links naar rechts: voor- en zijaanzicht fauteuil, tafeltje en pianostoel (moeilijk te reproduceren helaas ;-)

meubelsPKr374sPLKintints

beetje vaag helaas

In 2015 zie ik (eindelijk) kans de grootbeeld-negatieven (9 x 12) te scannen. Dat levert een aantal bouwprojecten op uit deze periode. Via "Zoekplaatjes" kom ik er zelfs vrij snel achter waar deze projecten gebouwd zijn:
Hiernaast woningbouw aan de Hendrik van Borsselen-kade te Amstelveen, 1926. Deze zijn door Frans Warners ontworpen. Of zou het om die brug gaan? Rechts aan de Rentmeesterslaan, 1928. Ontworpen door Herman v.d. Bijl.

De dubbele villa's hier naast staan aan de Hand-weg no 37-43. Ook deze projecten ontworpen door Herman v.d. Bijl!

woningbouw1345x228shklwoningbouw2345x215shkl
dubbelevilla345x222shkldubbelevillas345x220shkl

Deze dubbele villa met rieten kap blijkt ook in (nu) Amstelveen gestaan te hebben: Karnemelksweg 12-14 te Nieuwer-Amstel, maar is afgebroken.

Foto rechts uit het Stadsarchief Amsterdam 1937.

.

villa345x239shklKarnemelksweg1214345x247shkl
v.d.Bijl en Kramer terug vorige pagina