Veenendaal terug vorige pagina

Veenendaal was zijn tweede schakelstation, inmiddels was het begin jaren '50, en er werd in de Wederopbouw stijl ontworpen. Op deze lokatie was in 1934 al een eerste 'Schakelinrichting' gebouwd, die dus vervangen zou gaan worden. Omstreeks 1985 is er weer nieuw gebouwd!

VeenBesteksVEENEND1345x192shklveend2345x224shkl

In mijn archief alleen een enkele foto van het bouwterrein en een ingekleurde perspectieftekening met de aanduiding Veenendaal getekend door Gerrit Duêrmeijer. Hierboven de informatie die boven tafel kwam na enig speurwerk. Dat was dus het schakelstation dat omstreeks 1934-35 (volgens de bouwvergunning) was gebouwd, op de achtergrond van onderstaande foto te zien. De fundering en de hoogspanningsleiding op het paneel geven aan waar het 1953 Schakelstation heeft gestaan. Dit werd bevestigd door een bewoner van de Kastanjelaan die nota bene zelf op de bouw omstreeks 1985 had gewerkt en het oude gebouw had zien slopen.
In het Eneco-museum blijkt dat het oude schakelstation ook een ontwerp van zijn hand is.
Een 'vergeten' gebouw in de literatuur!

VeenendPan233s

Via Amersfoortse kontakten kwam ik er achter dat er een "Eneco- museum" zou zijn in Utrecht en zo ontdekte ik daar een hele map met de tekeningen van Veenendaal, inclusief bestek met het mij bekende met de hand vervaardigde omslag!

Hieronder een gevel detail en blad 1 van de bestek-tekeningen uit 1952.

VeenfotoS
VeenBlad7s
PICT0329880x516shkl
Veenendaal terug vorige pagina