Amersfoort 2 terug vorige pagina

Eind jaren '50 werd het gebied ten noorden van het Soesterkwartier als industriegebied ontwikkeld en ontstaat behoefte aan een tweede 50/10kV schakelstation. De stijl wordt nu aanmerkelijk soberder. Wel wordt nu een keramiek in de gevel opgenomen (1,5% regeling).

Eind jaren '90 werd het hele gebied Amsterdamse- weg op de schop genomen en zijn de meeste industriegebouwen verdwenen en stond het schakelstation op enig moment alleen op een zandvlakte. Inmiddels is de Groningerstraat verlegd en heet de weg er voor De Nieuwe Poort, de gevel met de draak ligt weer duidelijk in het zicht!

De speurtocht naar de ontwerper van het kunstwerk dat kennelijk in die tijd op grond van de 1,5% regeling verplicht was op overheids-gebouwen ging niet over rozen. De oude gedachte dat Adr.v.d. Weijden het wellicht ontworpen had bleek fout. Via kennissen kwam ik bij de bewaarder van het archief van de Faience- en tegelfabriek Westraven: Frans Landzaat en hij produceerde het krante-artikel waarin de rechterfoto was afgebeeld bij de opening op 27 juni 1959.

AfrtMak1sAfrtMak2s

Dit zijn nog originele zw/wit makettefoto's. Het gebouw stond op de hoek van de Groningerstraat en de Amsterdamseweg. Op de makette waren al aanduidingen van 'gevelversieringen', uiteindelijk is op het gevelvlak langs de Amsterdamseweg een Vuurspuwende Draak in keramiek ontworpen naar nu eindelijk blijkt door kunstschilder Gerard Hordijk (zie Gieling). Voldoende aanleiding om het geheel eens te reinigen!

AfGevelsAfDraaks
draakklei700x413shkl

Even terug in de tijd: op een goed moment maakt Gerard Hordijk een ontwerp in klei. Hordijk heeft ook ruimtelijk werk gemaakt voor gebouwen van Werkspoor en is vermoedelijk door de directie van de PUEM voorgedragen.

DvA230659s

Hieronder een rijtje in kleur uit 1959 en 2006
Het wordt tijd voor een schoonmaakbeurt!!

dia19592170x255shkldia1959345x223shkldia2006s
Amersfoort 2 terug vorige paginadia2006s