opdrachten

De interieuropdrachten vallen in twee delen uiteen: Schulte en Kaldenbach in Hoorn, een vergelijkbare opdracht Van Staveren en de schoonfamilie in Amsterdam. Het zijn steeds compromissen tussen eigen ontwerp inbreng en bestaande meubels en voorkeuren.

Neef Hubert begint een Damesconfectie zaak in Hoorn. Het rechter pand is nieuw gebouwd in 1925. Begin jaren '40 werd de woning verbouwd en in de jaren '50 werd de winkel gemoderniseerd. Tegen woordig is het zoals rechts te zien is.

grotenrd1sGroteNoordsgrotenrd3s
grotenrdint2s
hanglamp1sgrotenrdint1s

Zowel bij Schulte als Kaldenbach werd eenzelfde haardpartij ontworpen. Rechts de versie, die ik in 2005 bij Schulte het weer terug zag. Hieronder het interieur van Van Staveren met links twee foto's uit 1944. De linker haard op het paneeltje, de rechter op de foto. De lamp in de doorgang (met boog) ook op de foto. Van Staveren was de siersmid in de Loeff Berchmakerstraat (46?) in Utrecht volgens mij.

vStaverenlamps
vStavinteri381s
vStaverenschrsts
vStavschrs244s

Dit was het interieur van de Fam. Bom: kastjes, een bank, een bijzettafeltje. Hier weer de wandlamp, daarnaast een zwenklamp m.b.v. aan het plafond aangebrachte (ronde) rails waarlangs snoeren etc. geleid werden.

Bomint1s
theemeubels

Dit is (een deel van) de werktekening uit 1946 voor de timmerman. Ook hier weer veel eikenhout, zwart gebeitst, wit gelakt met kunststof handgrepen. Het theemeubel heeft de jaren 'overleefd'.
Onderaan de tekening uitdrukkelijk het verbod dit ontwerp aan derden te laten zien of te kopiƫren.

Bomint2s

Ongetwijfeld ook voor de familie ontworpen deze indeling voor een kamer. In dezelfde rustige na-oorlogse periode ontworpen vermoedelijk.

Rozenint1s
lagekastjes
Rozenint2s

Vooral het lage langwerpige kastje op verchroomde pootjes en met ruimte voor wand verlichting komt steeds terug in deze en eigen interieurs.

naar boven
opdrachtennaar boven