Leidseweg 74

In 1949 gaat het eigen bureau van start en daarvoor is meer ruimte nodig. Nu wordt echter het pand zelf flink aangepakt, verbouwd. Het bestaande interieur past er gewoon in. Alleen worden de zwart gebeitste meubels bijna allemaal lichtgrijs gebeitst . . .

LW74170x238shklLW74keuken345x221shklLW74tekenkr345x233shkl

Dit pand is van 1887 en heeft dan al enkele verbouwingen achter de rug, waarbij o.a. de voorgevel deels naar voren is verplaatst, vandaar de 'knik' in die gevel. De tuin was een boomgaard met kassen en dat vroeg om een grote beurt inclusief de schuren en de serre. Een zelf ontworpen keuken, het kolenfornuis werd vervangen door een elektrisch exemplaar. Specifieke onderdelen zoals glazen laatjes en handgrepen werden van Bruynzeel betrokken. Kleuren: grijs, wit, zwarte tegels en de bekende Wederopbouw kleurtjes. Op de tekenkamer de grote monsterkast, de tekeningen ladekast en de makette van Amersfoort 2. Deze twee foto's dus uit 1958.

LWtuin4170x170shklLW74tuin1345x233shklLWtuin2345x233shkl

De smeedijzeren lantaarn hangt er ruim 50 jaar later nog, de pergola niet!

Een nieuw aspekt is ditmaal de inrichting van een tuin. De slordig aangebouwde schuurtjes worden gemoderniseerd. Een drietal vertikale vensters stroken precies met de borders die gespaard zijn in de tegels. Hoogteverschillen worden geaccentueerd door gemetselde muurtjes en langs het verdiepte grasveld 'zweeft' een pad van beton stroken. Dan een trapje naar een kleine boomgaard en het pad eindigt bij een prieel met wandschildering (van Adriaan v.d. Weijden), nadat de kippen opgeruimd zijn. Links en rechts voorbij de betonnen vijvers (altijd vol blad) tussen de berkenbomen ging de T-vormige plattegrond 'de hoek om' achter de tuinen van de naastgelegen panden. Een gigantische tuin voor een stadswoning indertijd.

Leidseweg 74