item2a1b1a3

Van alle namen Grote Bos, Rivièra Camping blijkt er voorlopig alleen aantoonbaar in Laag Kanje gebouwd te zijn. Dat is wel duidelijk het eigen weekendhuis stond daar ook, in 1964 was ik er voor het laatst. In 2007 stonden de meeste huisjes er nog. Sommigen nog origineel.

item2a1e
laagkanje4slaagkanje16s
laagkanje14s

De huisjes hierboven geven nog het meest het authentieke beeld weer: baksteenmetselwerk en duroxblokken en een knik in het platte dak. Er staan ook nog huisjes met een zadeldak. Bij wijze van uitzondering mocht het eigen huisje met een plat dak gebouwd worden, bovendien stond het op een verhoging (berging). De duroxblokken zijn overgeschilderd, maar de leeuw staat er nog!

laagkanje11slaagkanjes1laagkanje08
Maarn1s

Slechts een verkreukeld kalkje zat er nog in mijn archief. Tijdens het eerste bezoek kreeg ik een paar tekeningetjes van de typen A, D en F. De eerste twee originele afdrukken!

MaarnAs
MaarnDs

Op grond van tekeningen aangetroffen in het archief Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Doorn in juni 2009 het volgende:

- In 1958 is voor de 'zomerhuisjes' typen A (±33m2; 5 stuks; 8, 9, 11, 14 en 18) en B (±32m2; 5 stuks; 10, 13, 15, 16 en 29) bouwvergunning aangevraagd en verleend. Het jaar daarvoor is enigszins moeizaam de bestemming "Kampeerterrein" goedgekeurd door de Gemeenteraad en GS in aanmerking nemend dat reeds eerder plannen voor zomerhuisjes zijn goedgekeurd (andere typen dan A,B of G? of de nummers 1 t/m 7?) op het terrein. De goedkeuring geldt voor een periode van 10 jaar(?). De aanvraag is gedaan en ondertekend door D.Q de Jonge van der Halen.
De typen A en B zijn van zeer eenvoudige architectuur. Het type A gedekt door een lessenaarsdak en het type B door een zadeldak met pannen. Beide typen hebben twee slaapkamertjes van (slechts) 4 m2! Uitgegaan werd van stapelbedden! Bij type A werd een toiletruimte bereikt buitenom door de berging, type B heeft een douche/toiletruimte bereikbaar vanuit de woonruimte.
De tekeningen zijn beide door tekenaar André de Beus getekend. Het rijtje bomen op de tekening van type A is op type B in spiegelbeeld 'gekopieerd'! Een echt 'stempel' ontbreekt op beide tekeningen.
- Op grond van de 'aangetroffen' tekeningen maken we in de tijd een grote stap: In maart 1962 wordt door C.C. Jonker (W781) een bouwaanvraag ingediend voor het bouwen van een type F (123), de betreffende tekening is gedateerd 2 okt. 1959 en in december 1962 wordt door de Jonge van der Halen (W982) een bouwaanvraag ingediend voor een type G1 (125), deze tekening is oorspronkelijk ook uit 1959 doch in maart '62 gewijzigd (vandaar G1?). Opvallend is dat nu sprake is van 'zomer-bungalows'!
De typen F en G zijn veel ruimer van opzet en zijn afgedekt door een geknikt lessenaarsdak. Type F (±55m2) beschikt over een ouderslaapkamer met lits-jumeaux en eigen wastafel. De smalle kinderslaapkamer een stapelbed. Bij de entree is voorzien in een aparte douche en toilet. Type G1 (±65m2) beschikt over twee smalle kinderslaapkamers, een ouderslaapkamer met lits-jumeaux met directe toegang tot de douche/toiletruimte die tevens vanuit de entree toegankelijk is.
De tekeningen zijn nu door Schulte zelf getekend (en gewijzigd), de ontwerpen zijn architectonisch beter van opzet. Zelfs de boompjes zijn grafisch gemoderniseerd!!
Het ontwerp voor de eigen bungalow lijkt qua plattegrond sterk op dit type G1, doch is op een verhoogd 'plateau' gebouwd waarbij het terras als balcon is uitgevoerd. Onder de vloer is een lage van buiten bereikbare berging.
De in juni aangetroffen tekeningen markeren (toevallig) het begin en eind van de bouwperiode 1958-1962. De (voorgangers van de) typen A en B uit 1958 staan aan de oostzijde van het terrein (begin van de Laan van Laag-Kanje en de later gebouwde typen F en G(!) staan aan de westzijde nabij de Amersfoortseweg bij villa Zonnekanje (zie Uitbreidingsplan uit 1959 op die pagina!).
In 1966 wordt een vergunning aangevraagd (W1295) en verleend voor een al iets gewijzigd type A (no 52) voor uitbreiding van een royale ouderslaapkamer. De reeks verbouwingen of vervanging loopt tot op de dag van vandaag door.

item2a1b1a3item2a1b1a3a