Proefboerderij Schevichoven

Dit was ook altijd een tot de verbeelding sprekend projekt dat jaren op de muur geprikt zat, vandaar dat het aardig vergeeld is, maar dat past aardig bij een klassieke boerderij. Overigens wordt die verbouwing in het huidige tijdperk door cultuurhistorici niet erg gewaardeerd.

Met een grote omweg vond ik onderstaande informatie:
Deze proefboerderij is een initiatief van het Centraal Veevoeder Instituut, voorheen Meulemans. De uitgebreide inventaris bevindt zich in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). In opdracht van het CVI wordt Schevichoven verbouwd, waarbij Prof.dr.W.K. Hirschfeld als wetenschappelijk directeur de woning zal betrekken. Bij de opening op 6 oktober 1955 door Minister S.L.Mansholt* bevondt H.E. Schulte met echtgenote zich onder de genodigden.
Uit het archief van de gemeente Heuvelland (te Doorn) zijn kopie├źn van de bouwaanvraag (+tekeningen) afkomstig.

*Enkele jaren geleden ontmoette ik bij toeval Gajus Mansholt, zijn zoon in Frankrijk!

schevichS

Meer dan een tekst "in 1953 ingrijpend verbouwd" kon ik eerst niet achterhalen. In 1974 toen ik de RABO bank in Leersum ontworpen had was het huis geheel ondergegroeid met klimop en het schijnt zo verwaarloosd te zijn dat het in 1995 geheel gerestaureerd moest worden: proefboerderij af? Nee: Boerderij van het Jaar!!

Schevic74225x152shklSchevich1sSchevich3s

Zo moet het er in de jaren '50 uit gezien hebben, het woonhuis met aangebouwde stallen en de afzonderlijke stallen. Vanaf de Middellaan zijn de gevels nog goed zichtbaar. De ronde ramen zijn hier wat aan de grote kant, de entreedeur doet onmiskenbaar aan de trafohuisjes denken.

Proefboerderijs
Schevich1s1
Schevich2s

Eind 2015 komt een nieuwe eigenaar in beeld. Ik wordt benaderd door een 'Landgoederenmakelaar' om informatie die we uitwisselen. in 2016 wordt het inderdaad verkocht aan een miljeuvriendelijke houtzagerij. Een nieuwe toekomst!

Proefboerderij Schevichoven