het ambacht

Het was heel ambachtelijk werk, dat architectenberoep. Tekenen met een houten potlood op een houten plank met een houten haak en driehoek, daar begon alles mee. Houten gereedschappen werden al snel vervangen door een soort kunststof en werd steeds beter.

Tekenen met haak en driehoek vroeg om een behoorlijke handvaar-digheid: de haak en de driehoek moesten bewegingsloos op zijn plaats blijven als met het potlood een lijn getrokken werd. Met de rechtgeleiding werd het al prettiger werken. Bovendien kon het als aflegbak gebruikt worden voor het gebruikte 'gereedschap. Gewone pennen werden vervangen

tekenmat1345x259shkltekenmat2345x259shkl
sr29kleinTekKr2345x240shklwp1968skopie

door trekpennen, vervolgens buisjespennen die uit een inktpatroon gevuld werden. Daar konden in een mal letters mee gezet worden. Daarna kwam de vulpen: Rapidograph. Het potlood werd een stifthouder. Omstreeks '55 kwam de eerste viltstift: Flomaster. Zo zou het blijven totdat de computer in de jaren '90 doorbrak. Het afdrukken van tekeningen werd vervangen door printen. Alle ambachtelijke 'opwerk' technieken werden daarmee volledig overbodig. Op onderstaande tekening is de inrichting van de tekenkamer te zien.

Dit is de indelingstekening voor de Leidseweg 65. Duidelijk is de tekentafel met rechtgeleiding te zien, een vierkante prullenbak, gispen stoelen, ladekast en typemachine.
De verlichting boven de tekentafel is de schaarlamp van onderstaande foto!!

inrtekkrs
IMG1879170x128shkl

De ladenkast die vanaf de jaren '30 de tekeningen herbergt in 2008:

ladekastfoto2s
het ambacht