Koetshuis

Omstreeks 1994 werd ik gebeld door een student uit Delft die met een verbouwing van het Koetshuis bezig was met de vraag of ik daar nog tekeningen van had. Ik wist niet eens dat Schulte SR aan de Vijverlaan in Driebergen een woning had ontworpen . . .

De naam "Koetshuis" is afkomstig van het oorspronkelijk op die plaats staaande koetshuis. In opdracht van dhr. Appels (aannemer te Driebergen) werd in 1954 een plan ontworpen voor de verbouwing van het koetshuis tot woning op dezelfde 'footprint'. De kelder blijft behouden, verder bestaat de indeling uit een woonkamer, een ouderslaapkamer en een keuken. De tuinmuur wordt aan een zijde open gemaakt: de penanten vormen nu een pergola. Het plan is ontworpen en getekend door Schulte in 1954. De opmeting uit 1952 is getekend door Gerrit DuÍrmeijer. Kort daarna wordt in 1955 een schuur achter de woning gebouwd. In 1964 wordt door A. van Linge een bouwvergunning aangevraagd voor het bouwen van een garage tegen de erfscheiding en vůůr de pergola. Dit is niet gebruikelijk, maar er wordt toch vergunning verleend. In 1965 wordt vergunning verleend om de keukenwand naar achteren te verplaatsen waardoor een royale eetkeuken ontstaat.
In 2001 wordt er weer verbouwd: boven de keuken wordt een slaapkamer op zolder gebouwd met een dakkapel. Deze wordt bereikt via een trapje vanuit de opkamer. Ik neem voorlopig aan dat dit de verbouwing is die in 1994 werd aangekondigd? Hoewel alle verbouwingen door anderen zijn ontworpen is de oorspronkelijke architectuur gerespecteerd.

koetsh1skoetsh2s
Koetshuiss

Het complete dossier is in het archief van de gemeente Heuvelrug aanwezig (juni 2009)

Koetshuis